Полтавські художники продають свої картини, щоб відновити згорілий будинок, у підвалі якого розташована їхня майстерня

19:14, 11 бер. 2019
 
Полтавські художники продають свої картини, щоб відновити згорілий будинок, у підвалі якого розташована їхня майстерня

Полтавські художники Ігор та Ганна Величко продають свої картини, щоб відновити згорілий будинок, у підвалі якого розташована їхня майстерня. Пожежа сталася у суботу, 9 березня. Другий поверх – згорів, перший – залило водою.

Ігор Лотиш купує картину художників Ганни та Ігора Величків. За неї віддав 500 гривень.

Говорить Ігор Лотиш, який купив картину: «Вирішив допомогти друзям й придбати ще один шедевр Величка. Мій улюблений міський полтавський пейзаж, з машинкою, з деревами, зі старою вуличкою».

Картини продають, щоб на виручені гроші відновити цю згорілу будівлю. Тут, на першому поверсі, - майстерня художників.

Каже художник Ігор Величко: «Звертаються, дзвонять, приходять в художній салон. Людей десятеро, мабуть. Питають і про ціну, і про розмір робіт. Усі роботи можна придбати».

Пожежа тут сталася 9 березня. Загорілася квартира Станіслава Жовтка, що на 2-ому поверсі.

Продовжує Станіслав Жовток, у якого згоріла будівля: «О 9 годині я був тут. Приїжджав, тут усе було нормально. О 10-й мені подзвонили сусіди, що тут пожежа. Перша версія, яку ми вирішили з пожежниками, що причина – тепловентилятор. Але зараз, дивлячись на стіну, що вона не закопчена, не можемо зрозуміти, через що сталося замикання. Сусіди кажуть, що були перепади напруги. Лампочки то затухали, то розгоралися».

Розповідає речник рятувальників Полтавщини Віталій Шкаревський: «Вогнем було знищено 60 метрів квадратних шиферної покрівлі, 20 метрів квадратних стіни та домашнє майно. Оскільки будинок дерев’яний, пожежа швидко поширилася».

Коли рятувальники гасили вогонь, вода протекла до майстерні, каже художник. Тепер, щоб відновити будинок, необхідно зробити покрівлю та підлатати стіни майстерні. На це треба щонайменше 40 тисяч гривень, каже Величко. Зібрати хочуть принаймні четверту частину – 10 тисяч.

Нині поліція проводить перевірку щодо пожежі, каже речник поліції Полтавщини Роман Грішин.

Каже речник поліції Полтавщини Роман Грішин: «Або підтвердиться, до прикладу, підпал, розпочнуть кримінальне провадження. Якщо це побутове, до прикладу, забув вимкнути обігрівач, то це не кримінал. Від юридичного рішення залежатиме санкція. Або штраф, або взагалі може нічого не бути».