Полтавець збудував енергоефективний будинок і не платить за комунальні послуги

19:36, 15 бер. 2019
 
Полтавець збудував енергоефективний будинок і не платить за комунальні послуги

Електричну енергію для свого будинку із сонця та вітру створює полтавець Віталій Майборода. Вітрогенератор та сонячні панелі – зробив сам. За опалення та електрику, каже, не платить. У будинку сплачують за водопостачання та доступ до мережі Інтернет. 

 

Будинок полтавця Віталія Майбороди має форму купола. Його чоловік побудував сам.

Віталій Майборода каже: «Товщина стіни досягає 200 мм. Будинок теплий у будь-яку пору року. Головне - навчитися зберігати тепло».

На даху – вітрогенератор.

Про конструкцію та її потужності розповідає Майборода: «Я його зробив із 200-літрових діжок. Розрізав навпіл, зварив, під’єднав мотор-колесо. Потужність його - 1 кіловат, разом з ним працюють сонячні батареї. Ця станція може за місяць виробляти від 100 до 200 кіловат-годин енергії. Цього досить, щоб працювали всі електроприлади».

Із південного боку дому – 6 сонячних колекторів. На матеріали для виробництва кожного, каже чоловік, витратив по 500 гривень.

Продовжує Віталій Майборода, який сконструював будинок з пінопласту: «Коли погода не сонячна, то ефективність невелика. Він дає 7-10 градусів тепла. А коли сонце, навіть, за температури 15-20 градусів морозу, колектор зможе дати 40-50 градусів тепла. Сонце потрапляє в колектор. Там - металева пластина, що приймає ці промені. І підігріте повітря потрапляє в сам будинок».

У приміщенні – енергія, яку виробляють сонячні панелі та вітрогенератор, спрямовується на такий блок управління та акумулятори.

Віталій Майборода каже: «В нічний час, коли немає ні сонця, ні вітру, то ця енергія береться вже з акумулятора».

На другому поверсі будинку – кімната доньки Тетяни.

Показує кімнату Віталій Майборода: «Висота стелі 3 метри, діаметр – 6 метрів, площа – 30 квадратів».

Продовжує його донька - Віталіна Майборода: «Ми нещодавно переїхали сюди з татом. Спочатку було незвично тут прижитися, але згодом стало краще. Тут набагато більша кімната, тут затишок. Намагаюся зробити декор, придумати, які меблі підійдуть, що тут можна поставити».

Віталій Майборода каже: «Я вважаю, що за такими будинками велике майбутнє».