У селі Нехвороща закривають терапевтичне відділення

20:51, 26 бер. 2019
 
У селі Нехвороща закривають терапевтичне відділення

У селі Нехвороща закривають терапевтичне відділення, яке підпорядковане  Новосанжарської райлікарні. Причина - брак фінансування, обладнання та медпрацівників. Про це журналістам Суспільного розказав голова Нехворощанської ОТГ Юрій Мовчан.

Це - терапевтичне відділення у селі Нехвороща. Воно обслуговує 5 300 жителів. Це люди з навколишніх 7 сіл Нехворощанської ОТГ. До найближчого стаціонарного відділення звідси у Нові Санжари  - 47 кілометрів.

Миколі Жорняку з села Нехвороща – 63 роки. Він хворіє на цукровий діабет. Лікується у місцевому відділені.

Микола Жорняк, пацієнт терапевтичного відділення каже: "Люди хочуть, щоб воно було. Щоб лікарня була. Поїдь, а там черга. Ще ж за день і не вправишся. Бо там до 3 годин і все, закінчився прийом".

Василь Коба потрапив у це відділення з інсультом 2015-ого року. Тепер що три місяці ходить до лікарні на обстеження.

Василь Коба, пацієнт терапевтичного відділення говорить: " Мені б ніколи не хотілося, щоб цю лікарню закрили. І я не один такий. Щодня в лікарню 12-13 людей приходе на крапельницю".

Терапевтичне відділення – це підрозділ Новосанжарської лікарні. В штаті – 21 працівник. З них двоє - лікарі. Голова Нехворощанської ОТГ говорить, відділення закривають через брак фінансування, матеріально-технічної бази та медпрацівників.

Юрій Мовчан, голова Нехворощанської ОТГ каже: "Бажаючих не знайшлося. При тому, що ми забезпечували людей житлом. Не хоче молодий лікар, не бачить перспектив розвитку себе на території нашої ОТГ. Виникло таке питання, що відділення в селі Нехвороща не відповідає всім вимогам медичної реформи. І оскільки таке відділення є в Нових Санжарах, нам треба наше відділення реорганізувати".

Лікарів забезпечать роботою – переведуть до міських сімейних амбулаторій у Нехворощі,  каже заступниця головного лікаря Новосанжарської райлікарні.

Віта Севериненко, заступниця головного лікаря Новосанжарської райлікарні говорить: "Вони залишаться працювати на 0,5 ставки. Як і працювали.Нічого не зміниться в обслуговуванні людей. Їх буде обслуговувати 4 лікарі. 2 сімейних лікарі, акушер, хірург".

Завтра медперсонал терапевтичного відділення у Нових Санжарах має підписати листи попередження про скорочення штату. Закрити відділення у селі Нехвороща, каже Юрій Мовчан, мають до 1 червня цього року.