Із 1 квітня лікарям не платитимуть за пацієнтів без декларацій

16:10, 30 бер. 2019
 
Із 1 квітня лікарям не платитимуть за пацієнтів без декларацій

Із першого квітня лікарям на Полтавщині, як і в Україні, не платитимуть за обслуговування пацієнтів, які не уклали декларацію. Про це розповів заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк. Без декларацій прийматимуть лише тих, кому потрібна невідкладна допомога. Решта – має укласти договір із лікарем або користуватись платними послугами.

Центр первинної допомоги № 3, що у Полтаві. На прийом до сімейного лікаря прийшла Ганна Москаленко:

«Я часто хворію. І мені треба обов’язково спілкуватися із сімейним лікарем. Я до неї підходжу, вона мені дає направлення до ендокринолога, невролога. А так, без сімейного лікаря, я не можу. Я три місяці тому уклала. Не зі своїм дільничним, а з тим, з ким мені подобається».

Ганна Москаленко – у так званому «зеленому списку» пацієнтів. Вони уклали декларації і можуть користуватися послугами сімейних лікарів безплатно. За них платить держава. Фінансування за тих, хто не уклав договір, припинять із 1-ого квітня, каже заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк.

«На сьогодні оcь ця додаткова оплата по «червоному списку» складала зовсім невелику частинку грошей, бо основний бюджет заклади заробляють від пацієнтів, з якими укладені декларації. Для закладів – це зміна невелика, яка суттєво на фінанси не впливає. А для пацієнтів – змін ніяких. Бо залишається потреба вибрати свого лікаря і укласти декларацію.

Лікарка Анна Коцюр каже: приймає пацієнтів не лише із угодами:

«Кількість укладених декларацій 1805. Набрали ми ще на початку листопада минулого року. Без декларацій приймаємо пацієнтів, яким потрібна невідкладна допомога. Високий тиск, висока температура, підозра на пневмонію. Тобто ми не відмовляємо у наданні першої невідкладної допомоги.

Продовжує спеціалістка Національної служби здоров’я Світлана Писаренко:

«Всі профілактичні заходи і маніпуляції, консультації безкоштовно отримувати ця людина не зможе. Заклади первинної меддопомоги визначають певний перелік платних послуг, який у них може отримувати пацієнт, що не уклав декларацію з лікарем. Згідно цього прайсу, людина може їх отримати».

Для тих пацієнтів, хто уклав декларації, є гарантований пакет безоплатних послуг, каже міська позаштатна фахівчиня із сімейної медицини Олена Коновал.

«Сюди входить загальний аналіз крові, сечі, глюкоза, холестерин, кардіограма, швидкі тести на ВІЛ, гепатити, антропометрія. Це гарантовано».

Нагадаємо, до першого квітня за пацієнта із декларацією лікар отримує 370 гривень на рік. За тих, хто не уклав договір, приблизно утричі менше – 120 гривень.

Угоди із лікарями в Україні почали підписувати із 1 квітня 2018 року.