З 1 вересня старшокласники навчатимуться за підручником полтавських педагогів

18:50, 10 кві. 2019
 
З 1 вересня старшокласники навчатимуться за підручником полтавських педагогів

З першого вересня одинадцятикласники українських шкіл  навчатимуться за новим підручником із «Зарубіжної літератури». Його розробили шестеро авторів. Двоє із них – викладачки Полтавського педуніверситету. Їхній підручник переміг на всеукраїнському конкурсі 29-го березня. Про це розповіла керівниця авторського колективу Ольга Ніколенко. Організували конкурс Міністерство освіти і науки України та Інститут модернізації змісту освіти.

 

Це – електронна версія підручника зарубіжної літератури. З наступного навчального року за ним навчатимуться 11-класники. Розробляла його, зокрема, полтавський педагог Ольга Ніколенко.

Продовжує керівниця авторського колективу Ольга Ніколенко: 
«Ми подавали на конкурс два підручники у номінації «Зарубіжна література». Це рівень «стандарту» та рівень «профільний. Рівень «стандарту» передбачає вивчення зарубіжної літератури всіх учнів України, які не навчаються в школах або класах профільного філологічного рівня. За рівнем «стандарт» - у нас перше місце, «профільний» – друге». 

Продовжує співавторка підручника Ольга Орлова: «У цьому році ми завершили весь цикл підручників. Ми починали з п’ятого класу. Потім: шостий, сьомий, восьмий, дев’ятий, десятий і нарешті випускний одинадцятий клас».

На конкурс надійшло сім варіантів нових підручників. Переміг цей. Друкуватиме його видавництво «Грамота». Тираж – майже 117 тисяч примірників. Підручник вже замовляють школи, каже Ольга Ніколенко. Найбільше замовлень з Дніпропетровської, Харківської, Одеської, Львівської, Житомирської, Закарпатської, Запорізької, Кіровоградської, Луганської, Полтавської, Рівненської, Сумської, Херсонської та Черкаської областей.

Ольга Ніколенко каже: «Підручники надійдуть до шкіл з першого вересня 2019-го року. Зараз триває процес підготовки їх до друку й подальшої здачі до друку».

Продовжує співавторка підручника Ольга Орлова: «Цей підручник можна знайти на сайті «Тисяча журавлів» – це всеукраїнський сайт. Цей ресурс доступний й абсолютно безкоштовний».

Над цим підручником шестеро педагогів працювали рік. Двоє - з Полтавщини, а також Київщини та Львівщини. Наші землячки написали дві третини книжки та розробили онлайн-версію підручника, каже Ніколенко. Тут є аудіо- та відеоматеріали, мистецька галерея.

Керівниця авторського колективу Ольга Ніколенко каже: «Онлайн платформа потребувала багато часу, бо на ній розміщено понад 130 файлів. Понад вісім місяців ми працювали над створенням цієї платформи. Будь-який учень, будь-який учитель за допомогою смартфона, планшета чи комп’ютера, може зайти на цю платформу».

Новий підручник зарубіжної літератури розробили за новою навчальною програмою. Її Міністерство освіти та науки затвердило 2017-го року.