Близько 30 учасників приїхали на змагання з авіамодельного спорту на Полтавщину

19:55, 13 кві. 2019
 
Близько 30 учасників приїхали на змагання з авіамодельного спорту на Полтавщину

Близько 30 спортсменів із різних міст України приїхали на змагання з авіамодельного спорту на Полтавщину у село Марківка. На цьому етапі кубку України – юніори та дорослі спортсмени, каже організатор Олександр Синєлиций. Запускати свої радіокеровані планери учасники почали із 10:30 ранку.

 

На полі поблизу села Марківка Полтавського району тридцятеро спортсменів запускають свої радіокеровані планери. Організатор змагань Олександр Синєлиций каже: «Ми проводимо етап кубку України. Змагаються команди із Києва, Харкова, Полтави, Ізюму, Дніпропетровська. Вік наймолодший – 10 років, найстарший – понад 60».

16-річний Іван Дашко на змагання приїхав із міста Ізюм. Перед стартом змагань запускає свій планер. Говорить Іван Дашко: «Це снайп другий. Я із ним буду виступати в турах. Він літає за рахунок підйомної сили повітря. Є пульт, який передає сигнали, за допомогою нього я керую своїм літаком. Авіамодельним спортом займаюся із 5 років. Мені цей вид дуже сподобався.

Із дитинства, каже Іван, цим видом спорту займається зі своїм дідусем.  Дідусь учасника змагань Івана Дашка Станіслав Савченко розповідає: «Пам’ятаю, з маленького дуже він уже з нами їздив на поле. І на найпростішій моделі навчився літати. Хлопець як пілот себе показав. Зараз він кожен рік є призером змагань України і чемпіон України».

Запускають планери на ось цьому полі. Учасники працюють в парах – доки один керує літаком, інший стежить за часом. Організатор змагань Олександр Синєлиций каже: «Спортсмен з моделлю, тримає її в одній руці, робить оберт і випускає модель. Модель стартує. Залежно від спортсмена – на 40 метрів, 60, буває навіть 90 і 95 метрів висота старту. І після цього спортсмен має вилітати певний час. Чим довший час, тим кращий його результат».

Учасник змагань із міста Обухів Київської області Сергій Помогаєв каже: «Техніка кидка тут дуже важлива. По-друге – під свій же старт спортсмен має налаштувати стартові режими. Ми літаємо за будь-якої. По правилах припиняємо змагання тільки якщо стабільно дме вітер 9 метрів за секунду. Зараз у нас 3-4, так що чудова погода».

Разом із 11-річним сином Максимом на змагання приїхав Сергій Коваленко. Авіамодельним спортом чоловік займається 36 років. І сам робить такі літаки. Сергій Коваленко говорить: «Складається з чого – фюзеляж, крило, хвіст, стабілізатор, кіль. Керується ось – кермо висоти, кермо повороту. В принципі, як у справжнього літака. На скільки зору вистачить, на стільки й можна літати. Електроніки достатньо. А керується зараз все комп’ютеризовано».

Організатор змагань Олександр Синєлиций каже: «Цей етап є етапом відбору до національної збірної на наступний 2020 рік. І про завершенню змагань кожен спортсмен отримує очки до національної збірної».

За словами організатора Олександра Синєлицого, ці змагання з авіамодельного спорту поблизу обласного центру проводять восени та навесні 4 рік поспіль. Минулого разу до них долучилося близько 20 учасників із Полтавщини та інших регіонів України.