Полтавки сплели понад 41 тисячу квадратних метрів маскувальних сіток

19:12, 18 кві. 2019
 
Полтавки сплели понад 41 тисячу квадратних метрів маскувальних сіток

Понад 41 тисячу квадратних метрів (це більше 41 кілометра) маскувальних сіток сплели учасниці волонтерської групи «Handmade для Армії руками небайдужих полтавок» для бійців на передовій. Це приблизно за 4,5 роки свого існування, розповіла волонтерка Тетяна Сігіда. За її словами, від військових мають замовлень на 2 місяці наперед. Для такої кількості сіток, каже, потребують більше десяти нових волонтерів.

З 11:30 ці полтавські волонтерки працюють над маскувальною сіткою. Її створюють для розвідника із позивним «Кіт». Плете сітку і Світлана Вяткіна:

«Я приходжу буває п’ять разів на тиждень. Іноді два. В принципі, нескладно плести. Закріплюється стрічка. Проводиться всіма переплетіннями основи. Щоб вона не висіла, не зачіплювалася. Для того, щоб вона була більш природною, треба підібрати колір. І ця стрічка не повинна іти рівно. Вона іде зигзагами».

За тиждень волонтери створюють близько десятка сіток, каже волонтерка Тетяна СігідА. Працюють без вихідних. За її словами, протягом тижня тут працює до десяти осіб. Окрім плетіння, полтавки розфарбовують тканину та нарізають стрічки.

Розповідає волонтерка Олена Терник:

«Коли починали сітки, ми не знали нічого. В  Інтернеті кажуть: 40 сантиметрів. Думаю, що ж тих 40 сантиметрів. Стали ми по метру, півтора. Дивимося, якщо слабша тканина, то треба ширше різати».

Продовжує волонтерка Тетяна Сігіда:

« Ми були б щасливі будь-якій парі рук. А будь-які пара рук – це на  місяць 100 квадратних метрів. Ми б змогли закривати наші замовлення швидше. Нам потрібно фарбувати тканину. Зараз над фарбуванням у нас працюють дві дівчинки. Нарізання. Якщо хтось кудись їде або захворіє – це біда. У нас десь чотири людини, які нарізають. Плести – також потрібно».

Півтора місяці тому долучилася до волонтерської групи Надія Мильничук:

« Зараз уже багато чого вмію. Спочатку чекала поки дівчата щось зроблять. Тоді і я буду робити. Я десь з 9-ї години і до половини першої. Крім суботи і неділі. Подобається. Як не прийду, то ніби щось не зробила».

Нині волонтери мають 21 замовлення від бійців та волонтерів, каже Тетяна Сігіда.

«У нас зазвичай черга на сітки десь наперед на 2 місяці. Що мається на увазі. Якщо врахувати той режим, за яким ми плетемо, ми плетемо десь на місяць 700-800 квадратних метрів. То на таку кількість замовлень – на два місяці вперед».

Волонтерська група «Handmade для Армії руками небайдужих полтавок»  працює із 13 вересня 2014-го. За словами Тетяни Сігіди, сплели більше 41-ї тисячі квадратних метрів маскувальних сіток (це понад 41 кілометр). Та більше тисячі маскувальних костюмів для українських бійців на фронт.