Як відбувалися вибори Президента України з часів незалежності

16:43, 21 кві. 2019
 
Як відбувалися вибори Президента України з часів незалежності

З часів незалежності вибори в Україні проходять усьоме. Перші відбулися 1991-го. На вибори прийшли понад 84 відсотки українців. Найменше виборців прийшли проголосувати 2014-го – шістдесят відсотків. 1991-го балотувалися у Президенти 6 кандидатів – це найменша кількість. Цього року – 39 кандидатів – це найбільша.

Перші вибори Президента відбулися в один день зі Всеукраїнським референдумом про незалежність – 1 грудня 1991-го року. Було 6 кандидатів. На вибори прийшли понад 84 відсотки українців. Лідерами голосування стали: голова Верховної ради України Леонід Кравчук та опозиційний політик від «Народної Ради» В’ячеслав Чорновіл. Голоси розподілились так: майже 62 відсотки проти 23-ох (відповідно). Перший тур був останнім, бо Кравчук набрав більше 50% голосів виборців. Так він став першим Президентом України.

Другі вибори в Україні відбулися достроково. На Донбасі страйкували шахтарі і вимагали консультативний референдум про недовіру Президенту і парламенту. Замість референдуму Верховна Рада призначили дострокові вибори на 26 червня 1994-го. Участь у них узяли 7 кандидатів. Явка виборців – понад 70 відсотків у першому турі. Лідерами голосування стали: Леонід Кравчук, який набрав понад 38 відсотків та тодішній народний депутат Леонід Кучма з 31-им відсотком виборців. Проголосувати вдруге – 10 липня, прийшли майже 72 відсотки українців. Тоді Кравчук набрав 45 відсотків голосів, Кучма – 52. Так останній став другим Президентом України.
Треті вибори Президента відбулися 31 жовтня 1999-го року.  Було 13 кандидатів. На вибори прийшли понад 70 відсотків українців. Лідерами голосування стали: тоді ще діючий Президент Леонід Кучма – отримав понад 36 % та нардеп від Комуністичної партії України Петро Симоненко – отримав 22 %. На другий тур виборів прийшли майже три чверті виборців. З різницею у 19 відсотків переміг Кучма. Це – другий термін його президентства.

31 жовтня 2004-го року відбулися четверті вибори Президента. У них узяли участь 24 кандидати. Проголосували у першому турі майже 75 відсотків українців. Лідерами голосування стали: нардеп від Блоку партій «Наша Україна» Віктор Ющенко та тодішній Прем’єр-міністр Віктор Янукович. Обидва набрали більше 39 відсотків. Різниця їхніх результатів – 0,64%. Попереду – Ющенко. За результатами другого туру перемагає Янукович, випереджає Ющенка майже на 3 відсотки. В країні починається «Помаранчева революція» – кампанія протестів та мітингів на підтримку Ющенка, що тривала місяць. Мітингарі не визнавали законність результатів ЦВК, говорили про фальсифікацію, вимагали переголосування. Ющенко оскаржував результати виборів у Верховному суді і виграв справу. Суд призначив повторне голосування. 26 грудня на нього прийшли 78 відсотків українців. Ющенко переміг – отримав майже 52 % голосів виборців і став четвертим Президентом України.

17 січня 2010-го відбулися п’яті президентські вибори. На пост Президента балотуються 18 кандидатів. Явка виборців – майже 67 відсотків. Лідерами голосування стають: нардеп від «Партії регіонів» Віктор Янукович та Прем’єр-міністерка Юлія Тимошенко. Вони отримують 35 відсотків та 25 (відповідно) у першому турі. Явка виборців у другому – 69 %. З різницею у майже 4 відсотки Янукович перемагає і стає п’ятим Президентом України.

Другі позачергові і шості від проголошення незалежності в Україні вибори відбулися 2014-го. Вони проведені достроково, бо за президентства Януковича було зірване підписання угоди про асоціацію з Європейським Союзом. Реакцією на це стала «Революція гідності» – протесті акції, що тривали 3 місяці на Майдані в Києві. Люди вимагали: відставки уряду Азарова, звільнення Юлії Тимошенко, прийняття євроінтеграційних законів і підписання «Угоди про асоціацію України та Євросоюзу». Після трьох місяців «Євромайдану» 21 лютого 2014 року Янукович та опозиція підписали «Угоду про врегулювання політичної кризи». Одним з пунктів цієї угоди було проведення дострокових виборів. Наступного дня Янукович втік з Києва. Верховна Рада постановила: Президент у неконституційний спосіб самоусунувся. Його позбавили звання Президента України, а 5 років потому визнали державним зрадником і винним у пособництві у веденні агресивної війни. І заочно винесли вирок – 13 років позбавлення волі.
У дострокових виборах 25 травня 2014-го року взяв участь 21 кандидат. Явка виборців була найменшою за часи усіх президентських виборів – 59,5 відсотків. Тоді виграв народний депутат Петро Порошенко – отримав майже 55 % голосів українців. Нового Президента обрали – другого туру не було.

Сьомі в Україні вибори Президента призначили на 31 березня 2019 року. Кандидатів на цю посаду було 39 – найбільша кількість за часи усіх президентських виборів. Явка людей становила майже 63 відсотки. Лідерами голосування стали: актор і шоумен Володимир Зеленський та діючий Президент Петро Порошенко. Вони отримали 30 та майже 16 відсотків (відповідно). Центральна виборча комісія оголосила другий тур виборів – 21 квітня.