На Полтавщині сезон алергії на пилок рослин

18:17, 22 кві. 2019
 
На Полтавщині сезон алергії на пилок рослин

Cезон алергії на пилок рослин розпочався на Полтавщині, каже завідувачка алергологічного відділення обласної лікарні Лариса Кулик. Це пов’язано із потеплінням. Найбільше хворіють в  обласному центрі, Кременчуці та Горішніх Плавнях, каже лікарка.

Титри: Анатолій Хорошанюк, має алергію

Лариса Кулик, завідувачка алергологічним відділенням обласної лікарні

Три роки тому лікарі діагностували Анатолію «поліноз» - це алергічне захворювання слизових оболонок носа і очей через пилок рослин. Продовжує Анатолій Хорошанюк, який має алергію: 

«Найгірше  - це коли цвіте амброзія, стан тоді зовсім вже поганий: сльозотечі, з носу - соплі, кашель. Переходить все у бронхіт. Воно десь починається із червня місяця, коли цвітіння. І  найкраще це відчувається у серпні місяці та на початку вересня».

Сьогодні Анатолій Хорошанюк прийшов до обласної лікарні на терапію – йому вколюють алерген. Продовжує Анатолій Хорошанюк, який має алергію: 

«Це профілактика,  щоб організм адаптувався до пилку рослин. Курс лікування імунної терапії проводиться з кінця грудня до початку - середини травня, якраз треба встигнути до того часу, як почнуть цвісти бур’яни».

Сезон алергії на пилок рослин починається у березні.Розповідає завідувачка алергологічним відділенням обласної лікарні Лариса Кулик:

«Якщо говорити  про сьогодні, то це пилкування дерев: береза, вільха, ліщина. Потім підуть у нас кульбаби та злакові трави – це травень й середина літа й до серпня. Й кульмінація полінозу триває до цвітіння бур’янів – це період від серпня й до перших заморозків».

90 відсотків пацієнтів звертається із такими симптомами, продовжує завідувачка алергологічним відділенням обласної лікарні Лариса Кулик:

«Почервоніння очей, сльозотеча, свербіж очей. І це звичайно риніт: чхання й тимчасове закладення носа.Фактично 95 відсотків до нас звертаються люди із середньо-тяжкими та тяжкими формами захворювання, які роками самі лікуються. А потім виникає стійкість до антигістамінних препаратів. Тобто пігулки вже не допомагають ‒ це вже  запущена форма».

За минулий рік  на Полтавщині з алергічним ринітом до медиків звернулися майже чотири з половиною тисячі жителів області. З них 17 відсотків – це пацієнти, в яких вперше діагностували алергію. Найбільша кількість хворих в  обласному центрі, Кременчуці та Горішніх Плавнях.