У Полтаві пам’ятник гетьманові Івану Мазепі вдягли в українську сорочку

16:31, 16 тра. 2019
 
У Полтаві пам’ятник гетьманові Івану Мазепі вдягли в українську сорочку

У Полтаві пам’ятник гетьманові Івану Мазепі вдягли в українську сорочку. Її довжина – півтора метри. Над нею два тижні працювали десять волонтерів, каже Людмила Матвійчук, що кроїла сорочку. Прикрасили пам’ятник  до Всесвітнього дня вишиванки, який відзначають 16 травня. Докладніше про це дивіться у сюжеті.

8.30 ранку. Біля пам’ятника гетьману зібралися полтавці та волонтери.

Полтавка Лариса Шатова прийшла зробити фото з вбраним у сорочку Мазепою.

Лариса Шатова каже: «Прочитала в Інтернеті, що буде такий захід. Нормально ставлюся, он в інших країнах одягають, наприклад, хлопчика в Бельгії».

До бронзового гетьмана прийшла Світлана Сулим. Вбралася у вишиванку.  

Світлана Сулим розповідає: «Цю вишиванку вишивала моя бабуся. Не тільки вишивала, а й пряла це полотно і шила». Слухаючи новини по радіо дізналася, що шиють вишиванку Мазепі.  Ця інформація мене дуже зацікавила. Думаю, треба подивитися, як це буде виглядати».

5 метрів тканини витратили, щоб пошити таку сорочку, каже Людмила Матвійчук. Вона її кроїла.

Людмила Матвійчук розповідає: «Шила я одна, викройку робила сама.  З інтернету роздрукували трафарет для вишивки і розмалювали. І тут з’ясувалося, що трішки не вистачає тканини. Ну і поки художниці малювали, я вшила ще клин».

Оздоблювали сорочку три дні, каже Оксана Лазаренко.

Лазаренко Оксана розповідає: «Це ідея нова. Ніхто не мав досвіду, випробовували різні способи. Найкращий варіант - підкладати під тканину ксерокопію орнаменту і ставити знизу лампу, обмалювати контур олівцями, потім зафарбовувати фарбами».

Одягти пам’ятник Мазепі запропонував Юліан Матвійчук. Він – депутат міськради. Ідею запозичили у Львова.

Юліан Матвійчук каже: «Там дуже багато років така традиція – одягати їхнього Нептуна у вишиванку.  В Полтаві це  -вперше. Це звичайна тканина, коштувала 300 гривень, 100 гривень коштували стрічки, ґудзики. Це все обійшлося в півтисячі від сили».

«За словами організатора акції Юліана Матвійчука, сорочка на пам’ятникові Івану Мазепі залишиться до ранку. Це для того, щоб усі охочі могли сфотографуватися з ним».

Нагадаємо, пам’ятник Івану Мазепі відкрив Президент Петро Порошенко 7 травня 2016 року. Монумент привезли зі столиці. Його вага 2,5 тонни, а висота – понад 3 метри. Вартість - майже 2 мільйони гривень.