Ходять пішки, їздять велосипедами та тролейбусами: деякі полтавці оголосили страйк приватним перевізникам

16:21, 24 тра. 2019
 
Ходять пішки, їздять велосипедами та тролейбусами: деякі полтавці оголосили страйк приватним перевізникам

Так, деякі полтавці висловлюють протест проти «приватників». Серед них Анна Коляда, Аліна Александрова та Олександра Гнітько. Від автобусів та маршруток відмовилися, коли приватні перевізники застрайкували. Коли ж вони відновили рух – назад, до них, ці полтавці не пересіли. Кажуть: не влаштовує недотримання водіями графіку руху, їхня поведінка та стан транспорту. Голова Асоціації перевізників Полтавщини Юрій Лупаєнко говорить: якість перевезень за останній тиждень покращилась. А депутати міськради, які підписали з перевізниками меморандум, зокрема Сенчакович та Синяк, кажуть: готові виписувати їм попередження через скарги людей та розривати договори. 


Анна Коляда ходить пішки. Транспортом не користується.

Полтавка Анна Коляда розповідає: «За що мені платити їм гроші? За те, що нагрублять по дорозі? За те, що ганяють?».

Не їздить Аня із 11 травня. Тоді приватні перевізників почали страйкувати. Нині вони виїхали на маршрути. Тепер страйкує Аня.

Анна Коляда продовжує: «Мені шкода своїх грошей на неякісне перевезення. Один раз я їхала маршруткою. Вона торохкотіла, щось там стукало. Страшно їхати. Вона була переповнена. Я вийшла раніше на дві зупинки й пішла пішки».

А це, на велосипеді – Аліна Александрова. Каже: принципово не користується автобусами та маршрутками.

Полтавка Аліна Александрова каже:
«Мені зовсім не подобається стояти годину, а потім вислуховувати в свою адресу купу негарних слів. У мене немає бажання їздити маршрутками. Навіть у дощ я поїду на велосипеді».

Тільки комунальним транспортом їздить полтавка Олександра Гнітько.

Полтавка Олександра Гнітько каже: «Мене обурив сам факт того, що страйкують. Їх теж можна зрозуміти. Але, у той же час, мені проїхати дві зупинки за 5 гривень. Так, як вони хотіли 8-10 гривень, я вважаю, немає сенсу. Не влаштовує у приватних маршрутках  якість обслуговування, графік руху».

Голова Асоціації перевізників Полтавщини каже: якість перевезень покращилась, скаржники та страйкарі – це поодинокі випадки.

Голова Асоціації перевізників Полтавщини Юрій Лупаєнко розповідає: «Є деякий відсоток людей, які завжди казатиме, що усе не так, що хтось, щось порушує, що йому щось не подобається. Усі маршрутки і автобуси кожного дня проходять обов’язковий медичний огляд водія та технічний огляд транспорту. Крім того, вони усі пройшли і мають експертний висновок, що вони технічно придатні для використання. Кожен перевізник намагається зробити максимально комфортним перевезення для пасажирів».

Нині поведінка водіїв, стан транспорту та графік перевезень регулюються меморандумом. Його підписали голови фракцій міськради та приватні перевізники 15 травня, коли останні страйкували. Ось його зміст:

1. Виїхати на маршрути з наступного дня після підписання угоди
2. Відремонтувати транспорт
3. Дотримуватися правил дорожнього руху
4. Не говорити телефоном та не палити
5. Дотримуватися графіку перевезень
6. Встановити GPS-модулі
7. Бути ввічливими до пасажирів
8. Уважними до їхніх потреб
9. Реагувати на зауваження та виправляти недоліки
10. Виглядати охайно
11. У транспорті теж має бути чисто
12. «Шансон» – під забороною

Голова фракції СДП у Полтавській міськраді Юрій Синяк каже: «Наша фракція деякі зміни бачить, але, на жаль, не всі перевізники виконують підписаний меморандум. Щодо наслідків, будемо розбиратися після засідання відповідної комісії по транспорту».

Голова фракції «Об’єднання «Самопоміч» у Полтавській міськраді Дмитро Сенчакович говорить: «Велика кількість водіїв стали охайнішою. Почали доглядати за транспортними засобами. Але не можу сказати, що це зробили усі. Тобто зауваження залишилися. Транспортний відділ виписуватиме їм попередження. Якщо на них не реагуватимуть, то розриватимемо договори на перевезення, шукатимемо інших перевізників».

Голова фракції ВО «Свобода» у Полтавській міськраді Юліан Матвійчук розповідає: «По змінах, то кардинальних не відбулося. Є поодинокі зміни. Через те, що без «приватників» ми поки що не можемо, як це показав останній колапс, то поки нам потрібно знаходити з ними спільну мову і паралельно закупляти комунальний транспорт».

Нагадаємо, меморандум про взаєморозуміння між владою та перевізниками підписали, щоб останні припинили страйк та виїхали на міські маршрути. Тоді ціну за проїзд у громадському транспорті підняли на гривню: з 4-х до 5-и – у маршрутках та автобусах, з 2-х до 3-х – у тролейбусах.