40-кілометровий веломаршрут розробили на Котелевщині

17:15, 27 тра. 2019
 
40-кілометровий веломаршрут розробили на Котелевщині

40-кілометровий веломаршрут розробили на Котелевщині працівники історико-культурного заповідника «Більськ». Він включає 12 місць, які розміщені  у  Більському городищі, каже один із його розробників Андрій Семененко. Вперше цим маршрутом проїдуть учасники велопробігу на початку літа.

Веломаршрут «Стежками Більського городища» розпочинається із центру Котельви – від цього дуба. Протяжність маршруту – 40 кілометрів. Один із пунктів – Барвінкова гора. Він за 5 кілометрів від старту.

Розповідає один із розробників веломаршруту Андрій Семененко: «Ось на тому місці минулоріч проводили розкопки. Цього року їх засипали. Також у тому місці проводилися розкопки. Було знайдено поховання матері й дитини».

А це - основне укріплення валів Більського городища.

Говорить Андрій Семененко: «Створювалися для захисту від ворогів і були основним місцем проживання населення. А проживали тут будини, гелони, скіфи. Це охоплює період з 7 століття до нашої ери до 3 століття нашої ери».

Маршрут проходить вздовж валів західного укріплення городища до Долини байбаків.

Каже Андрій Семененко: «Тут проходить річка Рубіжне. За нею знаходяться давні поховання Некрополю й скіфів».

Останній пункт веломаршруту – в урочищі Рубіжне. Тут, за словами, Андрія Семененка, у 17 столітті був кордон між Річчю Посполитою та Московським царством. Цим веломаршрутом вперше поїдуть 1 червня, каже Андрій Семененко. Нині на велопробіг зареєструвалися десятеро людей.