За допомогою 23 відеокамер виявляють загорання у лісгоспах Полтавщини

16:57, 28 тра. 2019
 
За допомогою 23 відеокамер виявляють загорання у лісгоспах Полтавщини

За допомогою 23 відеокамер виявляють загорання у період четвертого та  п’ятого рівнів пожежної небезпеки у лісгоспах Полтавщини. Вони припадають на кінець весни і тривають до початку осені, каже речник рятувальників Полтавщини Віталій Шкаревський.  

 

Шість камер відеоспостереження за хвойними лісами встановлені на ось таких вишках у Полтавському лісгоспі. Вони охоплюють територію п’яти лісництв. Головний лісничий «Полтавського лісгоспу» Олександр Глушко каже: «Котелевське, Рублівське, Борівське, Руднянське і Чалівське лісництва. Радіус огляду до 40 кілометрів. Порядку 25 тисяч гектарів лісів перекривається ось цими системами».

Зображення із камер виводять на екрани у цьому спостережному пункті. Головний лісничий «Полтавського лісгоспу» Олександр Глушко розповів: «Дозволяє спостерігати за всіма лісовими насадженнями з підвищеним рівнем пожежної небезпеки по нашому підприємству. Визначає, де горить, повідомляє бригаді пожежників, яка тут перебуває, якщо необхідно виїхати, то вони одразу виїжджають. Видно задимленість у цьому напрямку. І з іншої камери (тут гірше, бо більша відстань) – ця ж сама задимленість. На дисплеї відображається азимут цього напрямку».

За спекотної погоди найчастіше палають ліси, каже речник рятувальників області Віталій Шкаревський: «Дуже складно гасити такі пожежі, бо суха підстилка, перекидається на верхи пожежа. Вогонь швидко розповсюджується, особливо, коли вітер сприяє цьому розповсюдженню».

За лісами Полтавщини спостерігають за допомогою 23 камер у чотирьох із восьми лісгоспів. Речниця обласного управління лісового господарства Лілія Гнатенко говорить«У нас камери встановлені у Гадяцькому, Миргородському, Кременчуцькому і Полтавському лісгоспах. У такі лісгоспи, де переважають листяні насадження, як Лубенське і Пирятинське, великої потреби у таких камерах немає».

За словами речника рятувальників області Віталія Шкаревського, цього року пожеж в екосистемах було 315, із них 2 – у лісі. За такий же період минулого року зафіксували 146 загорянь в екосистемах. Із них 9 – у лісових насадженнях.