На парламентські вибори надрукували понад 53 мільйони бюлетенів

19:01, 11 лип. 2019
 
На парламентські вибори надрукували понад 53 мільйони бюлетенів

У Поліграфкомбінаті показали, як виглядатимуть бюлетені на позачергових парламентських виборах. Нині надрукували 84 відсотки від необхідної кількості, повідомив директор підприємства Юрій Онищенко.

У цьому цеху друкують бюлетені для виборів 21 липня. Завершити планують не пізніше, ніж за 7 днів до дня голосування, відповідно до законодавства, каже директор «Поліграфічного комбінату України» Юрій Онищенко.

Директор державного підприємства «Поліграфічний комбінат України» Юрій Онищенко розповідає: «На друк бюлетенів витратимо майже 14 мільйонів аркушів захищеного паперу формату 62/81 сантиметрів, що дорівнює вазі 540 тонн. Ми порахували: якщо скласти всі бюлетені, які будуть надруковані, один на один в одну стопку, то її висота буде дорівнювати висоті найвищої вершини Африки Кіліманджаро – 5 кілометрів 895 метрів».

Тут – цех цінних паперів, де відбувається фінішна обробка бюлетенів.

Начальник виробничого відділу Дмитро Воробей каже: «Саме сюди надходять наруковані, пронумеровані аркуші. Тут їх розрізають, перераховують і запаковують».

Виготовлення одного бюлетеня в загальнодержавному виборчому окрузі коштує 4 гривні 20 копійок. В одномандатних виборчих округах, залежно від формату – від 2 гривень 28 копійок до майже 5 гривень. Ці документи будуть пісочного кольору і різного розміру, залежно від кількості кандидатів у нардепи. Найменший – 20 сантиметрів, найдовший – 80 сантиметрів. Прізвища будуть в алфавітному порядку, каже Євгеній Радченко.

Заступник голови ЦВК Євгеній Радченко говорить: «На сьогодні найменша кількість кандидатів – п’ятеро, це 188-й виборчий округ (місто Хмельницький), а найбільша кількість кандидатів – сорок шість у 133-му виборчому окрузі (місто Одеса)».

Документ для голосування в загальнодержавному багатомандатному окрузі друкують державною мовою з одного боку на аркушах блакитно-сірого кольору. Він буде завдовжки 60 сантиметрів. Нині надрукували понад 53 мільйони примірників.

Нагадаємо, виготовлення виборчого бюлетеня на президентських виборах коштувало 4 гривні 26 копійок. Форму та зміст бюлетенів тоді затвердили 8 березня. Документ друкувався державною мовою з одного боку на аркушах пісочного кольору. Його довжина у першому турі – 80 сантиметрів. Цей бюлетень – найдовший в історії виборів в Україні. У ньому було 39 кандидатів. Прізвища розташовувались в алфавітному порядку. Загалом на обидва тури виборів у ЦВК замовили понад 60 мільйонів примірників. Нагадаємо, перший тур виборів Президента України-2019 відбувся 31 березня, другий – 21 квітня.