Не можуть поділити ікони та молитовний будинок віряни у селі Устивиця Великобагачанського району

10:23, 17 лип. 2019
 
Не можуть поділити ікони та молитовний будинок віряни у селі Устивиця Великобагачанського району

Релігійна громада Михайлівського молитовного будинку колишньої Української православної церкви Московського Патріархату подала до суду на членів новоствореної релігійної громади Православної церкви України. Про це повідомив начальник відділу національностей та релігій обласного департаменту культури і туризму Володимир Состін. Деякі селяни разом зі священником колишньої УПЦ вимагають визнати незаконними збори, на яких вирішили перейти до Православної церкви України, пояснює Состін.

Це – село Устивиця Великобагачанського району. У лютому цього року громада села стала першою на Полтавщині, яка перейшла зі складу колишньої Української православної церкви Московського Патріархату до складу новоствореної Православної церкви України.

Член релігійної громади ПЦУ Ігор Ващенко розповідає: «На зборах були присутні 183 особи. «За» перехід нашої громади до Православної церкви України проголосували 179 осіб. Ще перед самим початком зборів шановні наші опоненти вирішили їх зірвати. Але їм не дали цього зробити, тому вони збори покинули. Після цього і почалася судова тяганина».

Цю церкву збудували за кошти мешканців Устивиці, каже Віктор Рудич. Причина судового позову, пояснює, – це поділ майна молитовного будинку, а не факт переходу церкви до ПЦУ.

Голова релігійної громади ПЦУ Віктор Рудич каже: «Ікони, які знаходяться в молитовному будинку ми б забрали, а молитовний будинок віддали б Московському Патріархатові».

Збори, на яких вирішили перейти до Православної церкви України, відбулися 8 лютого. «За» перехід голосувала територіальна громада, а не релігійна, каже Людмила Мельник.

Членкиня релігійної громади УПЦ Людмила Мельник каже: «Хай вони нам не заважають. Хочуть робити ремонти, хочуть ікони – хай служать. Ми на церкву здавали гроші. Вони хочуть в нас забрати ікони. Дочекаємося суду. Хай вертають за церкву наші пожертви, щоб ми могли й собі щось купити».

Чіткої межі між релігійною та територіальною громадою села закон не визначає, каже Володимир Состін.

Начальник відділу національностей та релігій обласного департаменту культури і туризму Володимир Состін розповідає: «Це питання фіксованого чи нефіксованого членства. Зазвичай, у православних парафіях відсутнє фіксоване членство. Тому дуже важко розрізнити ось цю межу. Дійсно, це – різні моменти: територіальна громада і релігійна. Релігійна громада документи подала. Ми, враховуючи норми законодавства, провели такі зміни і зареєстрували  статут у новій редакції. Якщо якась зі сторін вважає, що їх права порушені, то для цього є судові інстанції».

Позов до суду від громади подав священник колишньої Української православної церкви Московського патріархату Володимир Залюбовський. Відповідачами виступають: житель Устивиці Віктор Рудич і депутатка сільради Ганна Скуйбіда. Справу розглядають у Великобагачанському райсуді. Засідання призначене на 30 липня. 

Нагадаємо, нині на Полтавщині до Православної церкви України перейшли 2 релігійні громади. Документи ще однієї -  на розгляді, каже Володимир Состін.

Нагадаємо, 15 грудня під час Об’єднавчого собору православні архієреї оголосили про об’єднання українських церков в Єдину помісну незалежну церкву. 5 січня Вселенський патріарх Варфоломій підписав Томос про автокефалію єдиної Православної церкви України .