Храмове свято після переходу до ПЦУ влаштували сьогодні у Свято-Іллінському храмі

19:10, 2 сер. 2019
 
Храмове свято після переходу до ПЦУ влаштували сьогодні у Свято-Іллінському храмі

Перше храмове свято після переходу із православної церкви Московського патріархату до Православної церкви України влаштували сьогодні у Свято-Іллінському храмі, що в селі Воскобійники Шишацького району. Там відбулася святкова літургія та хресна хода. Більше у сюжеті.

Близько 9 ранку у Свято-Іллінського храму збирається релігійна громада. У селі Воскобійники це єдиний храм Православної церкви України. Сьогодні тут святкова літургія. Її проводить архієпископ Полтавський і Кременчуцький Федір.

Архієпископ Православної церкви України Федір каже: «В Україні є Помісна церква Православна церква України. І це означає, що це - душа народу. Буде душа, буде жити і тіло. Тобто держава. Так само і в селі. Буде помісна церква - село буде мінятися, свідомість людей буде мінятися. Це вплив не тільки духовний, а духовний. А ще і вплив, який буде формувати патріотичне ставлення». 

Ця релігійна громада перейшла до Православної церкви України 7 квітня цього року, розповідає настоятель храму Павло Якименко.

Настоятель храму Павло Якименко говорить: «Змінилася молитва. Ми молимося не за невідому «власть», а за Богом збережену Україну нашу. Дуже багато прихожан, які приїжджають. Місцевих багатенько. Їх тут і не було багато. Але зараз підтягуються люди. Парафія перейшла до Помісної церкви України. Вона молиться за свій народ, за своїх солдатів, молиться за свою Україну.  І дійсно, я навіть бачу, коли люди приїжджають із сусідніх сіл через те, що у нас  Православна церква України».

Парафінка храму Наталія Бобочка каже: «Зараз ведуть української мовою службу. Із паски почали. Мені там добре».

Прийшла разом із дітьми на храмове свято місцева жителька Світлана Манойло.

Світлана Манойло говорить: «Ми українці. Ми повинні бути у тій церкві , до якої належить наша держава, наші люди.Суттєвих змін я не помітила. Змінилося трохи ставлення людей, то ми були ні так ні сяк. А зараз ми до українського патріархату відносимось. Це свято єднає нашу громаду. У день, коли відкривалася церква, було дуже багато людей. І зараз на це свято приходе найбільше людей сюди. Це об’єднує багато наших сіл, які розташовані». 

Після літургії відбулася хресна хода. Потім прихожан освячують водою.

Нагадаємо, 15 грудня під час Об’єднавчого собору православні архієреї оголосили про об’єднання українських церков в Єдину помісну незалежну церкву. 5 січня Вселенський патріарх Варфоломій підписав Томос про автокефалію єдиної Православної церкви України. Вручення Томосу предстоятелю ПЦУ митрополиту Епіфанію відбулося 6 січня.

Загалом на Полтавщині до Православної церкви України перейшли 2 релігійні громади. Крім села Воскобійники, це громада Устивиці Великобагачанського району. Документи ще однієї – села МуштИ Решетилівського району – на розгляді, каже начальник відділу обласного департаменту культури Володимир Состін.