Музейну кімнату Довженка за два роки планують відкрити у Яреськах Шишацького району

15:33, 12 сер. 2019
 
Музейну кімнату Довженка за два роки планують відкрити у Яреськах Шишацького району

Про це повідомила директорка обласного департаменту культури і туризму Валентина Вождаєнко. Туди із місцевого краєзнавчого музею перенесуть його особисті речі.

Музейну кімнату, присвячену Олександрові Довженку, хочуть відкрити в цьому складському приміщенні профтехучилища в Яреськах. Сюди хочуть перенести експозицію, яка нині у місцевому краєзнавчому музеї.

Завідувачка Яреськівського краєзнавчого музею Наталія Дзюба каже: «Відома ця будівля тим, що у нас Довженко з 28-го по 39-ий у нас Довженко знімав фільми: «Звенигора», «Земля», «Щорс». І кіностудія знаходилася у цьому приміщенні».

У краєзнавчому музеї експозиція, присвячена Довженку, – понад 50 років. Тут сім експонатів. Серед них: плетене крісло, патефон, глечик. Також – етажерка та вудка кінорежисера.

Завідувачка Яреськівського краєзнавчого музею Наталія Дзюба розповідає: «Це – його особисті речі, які нам передали сім’ї, в яких проживав Довженко. Сім’я Корсунів передали друкарську машинку. На цій машинці Довженко друкував сценарії до своїх відомих фільмів: «Щорс», «Земля», «Звенигора». Також передали солом’яний бриль, у якому Довженко любив ходити по Яреськах. Так, знімаючи фільм «Земля», він прийшов на зйомку у цьому солом’яному капелюсі, у полотняних штанях і в українській вишиваній сорочці».

Щоб створити музейну кімнату Довженка у профтехучилищі треба отримати дозвільні документи, каже директорка обласного департаменту культури і туризму Валентина Вождаєнко. Нині з’ясовують право власності на це приміщення.

Директорка обласного департаменту культури і туризму Валентина Вождаєнко говорить: «На сьогодні адміністрація професійно-технічного училища правовстановлювальних документів на це приміщення не має. Тому ми як орган охорони культурної спадщини звернулися до державного регіонального представництва майна в Києві і до регіонального представництва на Полтавщині, щоб дізнатися, на якому балансі знаходиться це приміщення. Таке ж звернення як орган культурної спадщини ми направили до Міністерства освіти та науки України».

Після одержання відповіді, каже Вождаєнко, приміщення повністю хочуть передати під краєзнавчий музей, після чого – відремонтують та перенесуть туди разом з іншими експонатами й особисті речі Довженка. За її словами, зробити це планують упродовж двох років.