На Полтавщині археологи знайшли золото скіфів

18:21, 12 сер. 2019
 
На Полтавщині археологи знайшли золото скіфів

У Більському городищі археологи з Харкова знайшли скіфське золото. Це жіночі прикраси – намисто та золотий убір. Воно було у жіночому похованні. Про це повідомила керівниця експедиції Ірина Шрамко. Поховання, у якому знайшли артефакти, -  четверте нерозграбоване починаючи з 1906 року. 

Поблизу села Більськ Котелевського району харківські археологи знайшли скіфське поховання. Зробили це в неділю вранці. Серед знахідок – золото. Нині поховання під охороною поліції.

Ірина Шрамко, керівниця експедиції говорить: «Знайдено посуд, глиняне прясельце для веретена, браслети наручні, буси, бронзове люстерко, меч-акінак, спис і кінська упряж. Знахідки відвезуть до Харкова на реставрацію та в університет імені Каразіна. Там їх вивчатимуть».

Троє археологів почали роботу 5 серпня. Поховання виявили в урочищі Скоробір. В ті часи, тут  було місто Гелон, у ньому проживали племена скіфів, каже директор історико-культурного заповідника «Більськ». Артефіакти, знайдені тут, зокрема і золото, говорить Корост, датують 6 століттям до нашої ери.

 

Ігор Корост, директор історико-культурного заповідника «Більськ» говорить: «По золоту можу сказати, що це жіноча прикраса. Коли витягнемо - можна буде детально говорити. Але там є пронизки, бляшки. Схожі артефакти знаходили на Більському городищі в 2013-му. Вони штамповані всі. А щодо інших, зможемо говрити вже завтра, коли витягнемо все».

 

Станіслав Задніков, археолог каже: «Чому саме це місце? Ми його обрали, бо тут найменший насип на полі. Досліджуємо невеликі кургани, бо через пару років вони будуть зруйновані оранкою і їх не буде видно».

Розкопки у Більському городищі археологи закінчать завтра. Разом із артефактами вони вирушать у Харків, каже Станіслав Задніков. Ці знахідки представлять публіці у листопаді цього року в університеті імені Каразіна. Потім – повернуть до Полтави.
Нагадаємо, 2017-ого ця ж група археологів знайшла поховання із золотими амфорами та прикрасами на Більському городищі.

Нагадаємо, археологи з Харкова працюють на замовлення обласної ради. Вартість робіт цього року – 40 тисяч гривень. Інформацію про це повідомив директор історико-культурного заповідника «Більськ» Ігор Корост.