Встановлювати пиломіри почали сьогодні у Полтаві

18:38, 25 вер. 2019
 
Встановлювати пиломіри почали сьогодні у Полтаві

Це датчики, які вимірюють забрудненість повітря. Всього їх вісім. Сьогодні встановили половину із них. Займалися цим фахівці «Інституту розвитку міста». Його представник Ілля Яровий каже: встановили ці пиломіри, щоб дослідити стан  екології у Полтаві. Закупив датчики німецький «Фонд Фрідріха Науманна». Їхня вартість – 16 тисяч гривень. Пиломіри встановлюють в рамках концепції інтегрованого розвитку міста «Полтава 2030». Одним із проектів концепції є створення системи постійного екологічного моніторингу.

Один із восьми датчиків забрудненості повітря встановлюють на будівлі Київської райради Полтави. Робить це розробник.

Розробник пиломіру Олександр Кузьмюк розповідає: «Пиломір представляє собою оптичний датчик. Крізь промінь світла проходить повітря. За ступенем згасання сигналу ми визначаємо концентрацію пилу в повітрі. Модель фіксує зміну концентрації газу CO та NO2, які виділяються при горінні палива».

Крім району площі Зигіна, такі датчики мають встановити у центральній частині міста, мікрорайонах Алмазний та Левада, також в Авіамістечку, біля зупинки «Інститут зв’язку» та в районі Київського шосе.

Дані з пиломірів збиратимуть та оброблятимуть в «Інституті розвитку міста». Як вони відображаються на сайті air.pl.ua, показує Олександр Кузьмюк.

Продовжує розробник пиломіру Олександр Кузьмюк: «В повітрі ми бачимо концентрацію PM 1.0, PM 2.5, PM 10. Зараз дуже чисте повітря. Десь чотири мікрограми на метр кубічний. Та бачимо концентрацію газів CO та NO2. Нижче ми бачимо візуальне, графічне представлення цих даних у часі. Але ми щойно встановили ці датчики. Також є ще один графік, який буде відображати залежність цих показників від часу доби та дня тижня».

Фахівець «Інституту розвитку міста» Ілля Яровий говорить: «Ми зберемо дані, але щоб провести відповідну аналітику та зробити висновки, нам потрібна експертна допомога. У полтавській міськраді цим займається інспекція з питань благоустрою та екології».

За словами Іллі Ярового, встановлювати датчики завершать наступного тижня. Вони працюватимуть у тестовому режимі упродовж місяця. Потому фахівці «Інституту розвитку міста» розроблять рекомендації щодо покращення екологічної ситуації у Полтаві.