Екобус, вартістю в понад мільйон гривень, відсьогодні працює у Полтаві

18:00, 1 жов. 2019
 
Екобус, вартістю в понад мільйон гривень, відсьогодні працює у Полтаві

Його придбали, а потім переобладнали за гроші з міського бюджету, каже директор комунального підприємства «КАТП-1628» Тарас Бойко. Екобус збирає люмінесцентні лампи, ртутні градусники та батарейки.

Поблизу палацу дозвілля «Листопад» з 9-ї ранку стоїть екобус.  Цей автомобіль спеціально облаштували для збору побутових відходів – ртутних ламп та градусників, а також батарейок. Приніс побутові відходи Костянтин Оніпко.

Приніс побутові відходи Костянтин Оніпко: «Я приніс люмінесцентні лампи, бо вони неробочі та не використовуються, бо перейшов на LED. Я не знав, куди їх діти. Але знаю, що викидати їх небезпечно».

В екобусі – 7 контейнерів. Цей – для ламп та градусників. Решта – для батарейок.

Приніс побутові відходи Сергій Антоненко: «Сьогодні приніс «лампочку-економку». Вона ртутна. У мене вона лежить у шафі близько чотирьох років. Також п’ять батарейок, які я знайшов на вулицях Полтави».

Цю машину придбали за 990 тисяч гривень за гроші з міського бюджету. Її переобладнали – на це витратили ще 146 тисяч. Потім закули контейнери за 100 тисяч. Обійшовся цей екобус місту в понад 1 мільйон 200 тисяч.

Директор підприємства «КАТП-1628»Тарас Бойко: «Він герметичний, зроблено вентиляцію. Щоб у разі витоку ртуті, вона не потрапила між швами».

Працівник екобусу Вадим Вежичанин: «Усе кладемо обережно. Лампи приймаємо у картоні, упаковці, папері, щоб вони не побилися. Приймаємо спіральні лампи, трутні, «економки». Ми їх збираємо та відвозитимемо далі, де їх утилізуватимуть».

Зібрані побутові відходи відвозитимуть на підприємство «Полекозахист». Воно має ліцензію на утилізацію небезпечних відходів, каже Бойко.

Директор підприємства «КАТП-1628»Тарас Бойко: «За одну лампу платимо 12 гривень, один термометр – 26 гривень, за 1 кілограм батарейок – 100 гривень 80 копійок».

Екологиня Марина Цигрик: «У нас немає місця утилізації. У Полтаві є ліцензія лише на транспортування. Одна люмінесцентна лампа містить від 3 до 5 міліграмів ртуті. Це небезпечно.

Екобус працюватиме за графіком, який створили в «КАТП-1628». Впродовж місяця автомобіль збиратиме побутові відходи в усіх районах Полтави. Останній пункт – зупинка «Крутий Берег» 31 жовтня. Потім створять графік виїздів на наступний місяць. Працюватиме щоденно, крім вихідних та свят.

Екобус у Полтаві працюватиме за графіком з 9-ї до 16-ї години. За словами директора комунального підприємства «КАТП-1628» Тараса Бойка такий екобус у Полтаві перший.