Полтавський викладач Максим Дудченко навчав понад 15 тисяч студентів-медиків

18:25, 4 жов. 2019
 
Полтавський викладач Максим Дудченко навчав понад 15 тисяч студентів-медиків

Займається зі студентами, пише наукові роботи та оглядає хворих. Цим займається 100-літній педагог-медик із Полтави. Його звати Максим Дудченко. В його родині – усі довгожителі, каже він. Мати дожила до 98-ми років, сестра – до 94, брат – до 90. Ані роботу, ані медичну практику, каже Максим Дудченко, залишати не буде. Сил працювати і викладати йому надає спілкування зі студентами, жартує він.

Звичайний день столітнього Максима Дудченка починається так. Спочатку він обходить пацієнтів, потім – навчає студентів. Він – лікар і педагог.


80 років він займається медициною. Також половину свого життя викладає. Він заснував кафедру внутрішньої медицини в Полтавській медакадемії. Викладач стоматакадемії Максим Дудченко каже: «Найголовніше у всіх цих справах – любов до людини. Бути людиною і любити людей, не зважаючи ні на що – ні на страждання, ні на здоров’я. Всі – однакові».

Він народився 1919-ого. Пішов навчатися 39-ого. Лікарською справою, каже, займатися не хотів. Розповів:  «Моє життя було доволі складним. У виборі професії роль грала матеріальна сторона. Я хотів завершити навчання й бути забезпеченим. По ходу навчання мені привили любов до медицини. Навчався на останніх курсах і брав участь в обороні Ленінграду. Я був лікарем, санітаром і просто бійцем. У мене був і автомат, і медична сумка, санітарна машина була. Я справився зі своєю задачею».

Максим Дудченко – полковник медичної служби у відставці. Каже:  «Організовувався у Полтаві, переведений із Харкова, стоматологічний інститут. Треба було завідувача кафедри, мене запросили. 1974 року я організовував цю кафедру, підбирав кадри. І зробив це доволі солідно».

На кафедрі внутрішньої медицини Максим Андрійович працює 45 років. Він написав понад три сотні наукових робіт. Навчав лікарській справі 15 тисяч студентів.