З 22 до 8 години алкоголь у Полтаві не продаватимуть

18:35, 10 жов. 2019
 
З 22 до 8 години алкоголь у Полтаві не продаватимуть

Від сьогодні вступили в дію обмеження на продаж алкоголю уночі у Полтаві. Це стосується магазинів, заправок та кіосків. Таке рішення міськради сьогодні оприлюднили на офіційному сайті та в газеті «Полтавський вісник».

Відсьогодні з 22 години до 8 ранку в полтавських магазинах, заправках та кіосках не можна буде продавати пиво (крім безалкогольного), алкогольні, слабоалкогольні напої, вина. А от в кафе, барах, ресторанах пити можна. Але не виносити.

Цей магазин на автозаправній станції «BVS» працює цілодобово. Обмеження щодо продажу алкоголю стосується і його, говорить заступник директора мережі заправок «BVS» Андрій Хоменко:

«Ми ставимося до заборони продажу алкоголю у Полтаві позитивно. Як показує досвід в інших містах: у Лубнах, Миргороді, Кременчуці, заборона продажу алкоголю у нічний час позитивно впливає на персонал і людей, які заходять. Тобто, заходить менше п’яних, заходить менше людей неадекватних. Так, ми втрачаємо трохи на продажі алкоголю».

Контролюватимуть виконання цього рішення поліція та фіскальна служба.
Розповідає речниця патрульної поліції Полтавщини Катерина Григоренко:

«Патрульні з моменту опублікування  рішення на сайті міськради або у виданнях будуть складати протоколи. І направляти їх на адміністративні комісії вже на розгляд».

Продовжує автор проекту, депутат Полтавської міськради Едуард Волков:

 «З наступного тижня зберемо круглий стіл за участі представників патрульної поліції, фіскальної служби, Держпродспоживслужби , виконкому, депутатів. Це робоча група, робочий орган буде контролювати виконання даного рішення. Це будуть нічні виїзди даного робочого органу і перевірка даних закладів».

Притягувати до відповідальності правоохоронці будуть згідно зі статтею адмінкодексу. Це – «Порушення правил торгівлі пивом, алкогольними, слабоалкогольними напоями і тютюновими виробами». Згідно з другою частиною цієї статті передбачено штраф. Це від 510 до 1700 гривень.

А  громадська організація «Підприємці Полтавщини» оскаржуватиме рішення міськради щодо обмеження продажу алкоголю, каже її голова Євген Дикань:

 «Завтра у міській раді отримаємо оригінал цього рішення. Юрист ознайомиться.  І, думаю, з понеділка подамо у суд. Підстава у нас реально «жива». Це те, що заборонено виносити із закладів у буд-якій тарі. Депутати не мали право ухвалювати це рішення. Депутати мали право обмежити з 10 години вечора згідно з законом. Ми зібрали більше 500 підписів, там де торгують, про те що проти. Але з нами міська влада не розмовляла».

Продовжує автор проекту, депутат Полтавської міськради Едуард Волков:

 «За весь період регуляторної процедури  не надійшло жодного заперечення, пропозиції, правки до даного проекту рішення».

Ось що щодо обмеження продажу алкоголю говорять полтавці.

Мирослава Краснікова: «Я думаю це добре, стане менше таких нічних алканів».

Роман Гуля: «Не раз спостерігав наслідки, коли молодь в пізній час випиває, це призводить до порушення порядку. Раніше я б може по-іншому думав, але зараз розумію, що це необхідно».

Артем Козир: «Треба оздоровлювати наше суспільство. Хоча для деяких людей будь-яке обмеження –  це як заборонений плід. Починає хотітись більше».

Нагадаємо, рішення про обмеження продажу алкоголю у нічний час ухвалили 4 жовтня на позачерговій сесії міськради. Його ініціював депутат від «Рідного міста» Едуард Волков.  

Нині на Полтавщині, окрім обласного центру, заборона на продаж алкоголю вночі діє у Миргороді, Хоролі, Горішніх Плавнях, Решетилівці, Кременчуці, Кобеляках та Лубнах.