В Полтавському театрі ляльок представили інклюзивну виставу «На хвилі»

15:16, 23 жов. 2019
 
В Полтавському театрі ляльок представили інклюзивну виставу «На хвилі»

Сьогодні в Полтавському театрі ляльок представили інтерактивну інклюзивну виставу «На хвилі». Її учасники – діти з міського центру соціально-психологічної реабілітації. Під час спектаклю хлопчиків та дівчаток залучають до гри і вони самі стають акторами, - каже режисерка Юліта Ран. Ця вистава – частина соціально-мистецького проекту «Простір можливостей», який відбувається цього тижня у Полтаві та Харкові. Проект підтримав Український культурний фонд.

Замість сцени –  ігрова зона зі спеціальним освітленням. Глядачі тут теж актори.

«Діти не сидять на місці, а весь час залучені до такого спільного театрального процесу. Ще треба знати про неї: що вона грається не в театральній залі, а в сенсорному просторі, який створювався спеціально для цієї вистави і для соціально-мистецького проекту "Простір можливостей". Там і проекція є, і анімація, багато всього, за чим дитина може спостерігати. Там у нас є і великі риби, і маленькі, яких діти одягають на руки, і медузи, і є качки», - розповіла про виставу режисерка Юліта Ран.

Інтерактивна вистава «На хвилі» розрахована на дітей від 3-х років. В ній немає слів.

«Це відрепетирувана вистава. Імпровізаційні моменти звісно є. Це як звичайна вистава, тільки незвичайного формату», - розповіла акторка Олена Суптеля.

У виставі задіяні шестеро акторів. Половина грають живу музику.

«Це качечка, яка є головним героєм нашої вистави. З нею там будуть відбуватися різні пригоди. А ми, я і двоє колег, будемо відправлятися на її пошуки», - сказала Олена Суптеля.

Цю інтерактивну виставу покажуть в рамках соціально-мистецького проекту «Простір можливостей». Він відбуватиметься в Полтаві до кінця тижня.

«Запросили провідних фахівців, які працюють в галузі інклюзії. Будуть представники в межах заходів із Києва, Львова, Харкова, Полтави безумовно. І це той напрямок в театрі, який треба розвивати. На жаль, таких репертуарних вистав у театрів України дуже-дуже мало. Чому? - Це пов’язано з межам доступності дітей з вадами до приміщень. Наш театр на сьогодні має всі можливості», - розповіла про доступність вистави та театру для дітей з інклюзією директорка Тетяна Вітряк.

На підготовку інтерактивного спектаклю витратили 860 тисяч гривень. 560 дав Український культурний фонд. Решта –  гроші театру та області.

Після Полтави виставу «На хвилі» представлять у Харкові.