Військовий Володимир Мусяк готується до Ігор Нескорених-2020

11:00, 2 лис. 2019
 
Військовий Володимир Мусяк готується до Ігор Нескорених-2020

Ігри Нескорених - це змагання серед ветеранів та діючих військових, які були травмовані, поранені чи захворіли у зоні бойових дій. Володимир Мусяк народився в Молдові, до війни жив в Україні на Одещині, коли повернувся із фронту оселився на Полтавщині. Тут він і готується до змагань.     

«Для мене що таке збірна?! Це класні чуваки в телевізорі, це наша надія, надія нації! Я за них вболіваю всім серцем, кричу біля телевізора. І тут мені дзвонять і кажуть: «Чувак, ти у збірній!». І я такий розумію, що я вже там! І я боюся підвести людей», - розповідає Володимир Мусяк.

Вже тиждень учасник світових Ігор Нескорених Володимир Мусяк готується до змагань. Працює разом із тренером за спеціальною програмою.

«Мій підопічний зараз займається згинанням ніг. Ми даємо навантаження на задню частину стегон для того, щоб дати ривок у веслуванні. Програма розроблена так, щоб задіяні всі м’язи. Ми визначили, над чим будемо працювати. І на що буде більший акцент», - розповів над чим працює підопічний його тренер Олег Андрієнко.

36-річний Володимир займається в залі в Карлівці. Поки, говорить, звикає до режиму і працює над силою рук.

«Руки ще не болять. Думаю, завтра-післязавтра будуть боліти. Але це приємний біль. Не осколочний. Відчуття, що живий. Раз болить - значить живу і розвиваюся!», - вважає Володимир.

Чоловік 2014-го пішов добровольцем у зону АТО. Воював три з половиною роки. Чотири рази, каже, був контужений. Востаннє в червні 2016-го. А за освітою Володимир історик. Також має спортивне минуле.

«Займаюся для себе в залі. Я в дитинстві грав у футбол, танцями займався. Так, я двічі лауреат України по спортивно-бальним танцям. Активний образ життя постійно був, в гори ходив. Але сказати, що я професійний спортсмен - ні. Інвіктус - це не про спорт. Це для реабілітації військових. Україна в цьому році отримала певні рекомендації, тому набирали спортсменів, по старій ідіотській радянській звичці «вище, швидше, довше». Принц Гарі не започатковував це, щоб спортсменів знайти. Для спортсменів є Олімпійські ігри. Для спортсменів з вадами є Паралімпійські ігри. А він створювався саме для реабілітації військових», - пояснив Володимир.

1,5 роки Володимир проживає у Карлівці. Вдома його підтримує родина. З дружиною разом служили, син Ігор народився теж там, на Донбасі.

«Коли дізналися, що я вагітна, нічого не змінилося, я залишилася служити на батальйоні, а чоловік тим часом воював на передовій, якраз в Авдіївці», - розповіла дружина.

На світових Іграх Нескорених виступатиме у стрільбі з лука та веслуванні на тренажері.

«Сильні сторони?! Завжди досягає свого, не здається ніколи. І коли я кажу «досить», він ще 2-3 хвилини попрацює сам. В тілі найсильніше – розум», - вважає тренер Олег Андрієнко.

«Я сподіваюся достойно виступити. І саме головне - показати іншим хлопцям, показати побратимам, що після війни життя не закінчується!», - розповів про себе учасник Ігор Нескорених Володимир Мусяк.

На підготовку до світових змагань Володимир Мусяк має 7 місяців. Світові Ігри Нескорених відбудуться у травні 2020-го в нідерландській Гаазі.

Наша країна візьме участь  в Іграх Нескорених втретє. Це 20 чоловік, серед яких Володимир Мусяк.

До Ігор Нескорених 2020 долучаться 19 країн. Учасники змагатимуться в стрільбі з луку, легкій атлетиці, веслуванні на тренажерах, велоспорті на шосе, волейболі сидячи, плаванні.Нагадаємо, Ігри Нескорених – це міжнародні спортивні змагання в паралімпійському стилі. Їх заснував принц Гаррі 2014-го.