17 років тому у Полтаві на військовому аеродромі утилізували перший літак з серії Ту-22м3

19:23, 12 лис. 2019
 
17 років тому у Полтаві на військовому аеродромі утилізували перший літак з серії Ту-22м3

Протягом наступних 3-х років таких знищили ще 3 десятки. Зробили це, бо Україна відмовилася від ядерної зброї. Це було обумовлено Будапештським меморандумом, підписаним 1994-ого року. Згідно із цим документом США, Росія і Велика Британія зобов’язалися, поважати незалежність, суверенітет та існуючі кордони України. Нині у Полтаві на військовому аеродромі лишився такий один літак – як експонат у музеї важкої бомбардувальної авіації.  

Нині – музейний експонат, а до 2002 – стратегічний бомбардувальник Ту-22м3. Впродовж 11 років він був на озброєнні держави.

На цих архівних фото бомбардувальники розрізають. 12 листопада 17 років тому це зробили через відмову України від ядерної зброї та підписання Будапештського меморандуму. Причина – літаки могли оснащуватись ядерним озброєнням.

Петро Романюк, колишній заступник командира важкобомбардувальної авіаційної дивізії каже: «Він міг взяти 24 тонни бомб або 3 крилаті ракети. Спочатку інженери знімали всю апаратуру, потім різали ніс, потім крила, хвіст. Все це сортували, щоб здати метал».

Петро Романюк – колишній заступник командира важкобомбардувальної авіаційної дивізії, якій належали літаки. Загалом, каже, таких бомбардувальників у Полтаві було 32. Цей – міг розвивати швидкість до 2 300 кілометрів на годину.

Петро Романюк, колишній заступник командира важкобомбардувальної авіаційної дивізії говорить: «Вони могли б служити і до сьогодні при відповідній експлуатації. Але тоді таке рішення ухвалили наші керівники – це президент Кучма та прем’єр Ющенко. Почалась утилізація, сюди приїхали іноземні фахівці. Зона була зачинена. Був графік складений, коли літаки утилізувати».

Утилізація бомбардувальників тривала більше трьох років. Останній знищили у січні 2006-го. Ці фотографії Петро показує нам у музеї. 

Петро Романюк, колишній заступник командира важкобомбардувальної авіаційної дивізії каже: «Коли їх різали всі пілоти, штурмани були пригнічені. Я пам’ятаю все як в тумані. У багатьох були в очах сльози»

Нині таких літаків в Україні лишилося 2 – вони є музейними експонатами. Ще один бомбардувальник зберігається у київському музеї авіації.

фото: музею важкої бомбардувальної авіації