Двоє експертів Національного бюро з розслідування авіаційних подій та інцидентів з’ясовуватимуть причину падіння вертольоту в Оржицьому районі

19:14, 22 жов. 2019
 
Двоє експертів Національного бюро з розслідування авіаційних подій та інцидентів з’ясовуватимуть причину падіння вертольоту в Оржицьому районі

Двоє експертів Національного бюро з розслідування авіаційних подій та інцидентів з’ясовуватимуть причину падіння вертольоту в Оржицьому районі. Ним пілотував екс-міністр аграрної політики України Тарас Кутовий. Він загинув на місці. Експерти проведуть технічне розслідування і встановлять причину аварії, каже директор бюро Олег Бабенко. Попередню причину не називає. За його словами, вертоліт вилетів з Гідропарку в Києві. Він мав приземлитися біля села Нижні Млини. Це в 10 кілометрах від Полтави. Всі необхідні реєстраційні документи для здійснення польотів у пілота були, говорить Бабенко.

 

Олександра Петрик, жителька села Тарасенкове каже: «Летить на озері. Покружляв. Тоді «бах-бах». Коли вийшла, думала, що на полі упав. Коли, як гляну, а він там. Дим страшний валує. І горить».

Так згадує вчорашнє падіння гелікоптера у селі Тарасенкове місцева жителька Олександра Петрик. У цей час жінка була на своєму подвір’ї.

Олександра Петрик, жителька села Тарасенкове каже: «Отам угорі дуба збив. Отам над озером летів - летів, аж поки впав».

Близько 16 години вчора цей вертоліт впав на огород. До найближчого будинку тут майже 30 метрів. Гелікоптер рухався із Києва на Полтавщину. У ньому перебував екс-міністр агропромислового розвитку України Тарас Кутовий. Він загинув.

Нині уламки від гелікоптера «Робінсон – 44» на огороді Надії Синящук. Вона разом із донькою Нелею бачила як падав вертоліт.

Неля Сингаївська, жителька села Тарасенкове говорить: «На трасі стояла. Думала, що над хатою впаде. Він з’явився зненацька. Спочатку ревом. І з’явився з туману. Отако він летів - і всьо. Як впав, вибух великий був».

Надія Синящук, жителька села Тарасенкове каже: «Ми туди побігли. Думали, щось зробимо. Той «хвіст» почало рвати».

Гасили гелікоптер четверо рятувальників близько години, каже речниця рятувальників Світлана Рибалко«Складнощів не було, тому що коли рятувальник вже прибули, то там не було відкритого вогню. А було тління. Відразу спалахнуло. Був дуже високий вогонь».
Місцевий Володимир Медведіцин мешкає навпроти подвір’я, де впав вертоліт. Як почув вибух, каже, побіг до сусідів.

Володимир Медведіцин, житель села Тарасенкове говорить: «Трохи стих вогонь, давай роздивлятися. Знайшли чоловіка, він лежав ниць головою. Череп був побитий. Зняло макушку всю. Ліва рука була. Лівої - половини не було. Побитий поперек і ноги. Гасили, трошки прикидали на землею светр».

Правоохоронці розслідують цю аварією за статтею кримінального кодексу «Порушення чинних на транспорті правил», розповів начальник Оржицького відділення поліції Євгеній Карпець«Причину падіння не можемо сказати, бо чекаємо комісію з Києва, яка буде встановлювати причину падіння літального апарату. Тіло загиблого пілота направлено на судмедекспертизу до Лубен. Причину смерті також встановлюється.

– Чий літак встановлено?  - Це все в ході досудового розслідування.  На даний момент триває огляд місця пригоди».

Нагадаємо, загиблий пілот гелікоптера Тарас Кутовий — політик, депутат Верховної Ради VII та VIII скликань. Він очолював Міністерство аграрної політики та продовольства України з 2016 до 2018-го.

Прощатимуться із Тарасом Кутовим завтра в Києві. Це відбудеться о 10 годині у Клубі Кабміну. Про це повідомив Суспільному товариш загиблого,  заступник голови Полтавської облдержадміністрації Роман Товстий.

Нагадаємо, від початку року на Полтавщині – це четверта аварія повітряного транспорту. 23 червня впав літак АН-2 у Лохвицькому районі поблизу Млинів. Пілот та бортінженер врятувалися самостійно. А 27 червня паратрайк із двома людьми на борту впав у соняшникове поле в селі Підгора поблизу Кобеляк. Обоє загинули. 7 липня у селі Плехів Оржицього району впав легкомоторний літак. У ньому було дві людини. Через аварію загинув пілот, пасажир травмувався.